Veritabanı Sorunları

Bu bölümde PHP ile veritabanları arasındaki ilişkiye yönelik sıkça sorulan sorulara yer verilmiştir. Evet, PHP, günümüzde kullanılabilen her veritabanına sanal olarak erişebilmektedir.

PHP'den Microsoft SQL Sunucusuna erişimin mümkün olduğunu duydum. Nasıl?

Unix makinelerde PDO_ODBC veya Unified ODBC API. kullanabilirsiniz.

Windows makinelerde, ayrıca PDO_SQLSRV veya SQLSRV de kullanabilirsiniz.

Ayrıca bir sonraki sorunun cevabına da bakınız.

Microsoft Access veritabanlarına erişebilir miyim?

Evet. Tamamen Windows 9x/Me, veya NT/2000 üzerindeyseniz zaten gerekli bütün araçlara sahipsinizdir; ODBC ve Microsoft'un ODBC sürücülerini Microsoft Access veritabanları için kullanabilirsiniz.

Bir Unix üzerindeyseniz ve bir Windows makinedeki bir Microsoft Access veritabanına erişmek istiyorsanız Unix ODBC sürücüleri kullanmanız gerekir. » OpenLink Software, bunu yapabilen Unix temelli ODBC sürücülerine sahiptir.

Diğer bir seçenek, Windows ODBC sürücülerine sahip bir SQL sunucusu kullanmaktır. Böylece Microsoft Access (ODBC kullanarak) ve PHP'ye (yerleşik sürücüleri kullanarak) erişebilirsiniz. Başka bir seçenek ise, Microsoft Access ve PHP'nin her ikisinin de anlayabileceği düz dosyalar veya dBase veritabanları gibi bir aracı dosya biçimlerini kullanmaktır. Bu noktada OpenLink yazılımdan Tim Hayes'in yazdıklarını okuyalım:

Veritabanınıza PHP'den ODBC'yle (yani, OpenLink'in sürücüleriyle) doğrudan erişmek varken aracı dosya olarak başka bir veritabanını kullanmak hiç iyi bir fikir değildir. Mutlaka bir aracı dosya kullanmanız gerekmiyorsa, OpenLink'in NT, Linux ve diğer Unix platformları için dağıttığı Virtuoso'yu (sanal veritabanı motoru) kullanabilirsiniz. Yazılımı özgürce indirmek için » OpenLink'i ziyaret ediniz.

Başarısı kanıtlanmış tek seçenek Windows üzerinde MySQL ile MyODBC sürücülerini kullanmak ve veritabanlarını eşzamanlamaktır. Steve Lawrence şunları yazmıştır:

  • MySQL'i platformunuza talimatlara uygun olarak kurun. En son sürümü » http://www.mysql.com/ adresinden edinebilirsiniz. Bir veritabanı oluşturmak dışında özel bir yapılandırma gerekli değildir. Kullanıcı hesabını yapılandırdıktan sonra host alanına bir % imi veya MySQL ile erişmek istediğiniz Windows makinenizin konak adını yazın. Sunucu ismini, kullanıcı ismi ve parolanızı bir kenara yazmayı unutmayın.
  • Windows için MyODBC sürücüsünü MySQL sitesinden indirin ve Windows makinenize kurun. İşlemi bu programla gelen araçlarla deneyebilirsiniz.
  • Denetim Masası'ndan (veya Yönetimsel Araçlar'dan) ODBC Yöneticisini açıp bir kullanıcı veya bir sistem dsn oluşturun. MySQL veritabanını 1. adımda oluştururken kullandığınız dsn adını, konak adını, kullanıcı adı ve parolasını yazın.
  • Install Access'i tam kurulum seçeneği ile kurun. Bu, doğru eklentilerin kurulduğundan emin olmanızı sağlar; en azından ODBC desteğine ve ilintili tablo yöneticisine ihtiyacınız olacak.
  • En eğlenceli kısma geldik! Yeni bir Access veritabanı oluşturun. Tablo penceresine sağ tıklayıp Link Tables seçeneğini veya dosya menüsü seçeneği altından Get External Data ve ardından Link Tables seçeneğini seçin. Dosya tarayıcı penceresi geldiğinde ODBC türündeki dosyaları seçin. Sistem dsn'sini ve 3. adımda oluşturduğunuz kendi dsn isminizi seçin. İlintilenecek tabloyu seçtikten sonra Tamam'a tıklayın. Hepsi bu kadar! Artık, MySQL sunucunuzdan tabloyu açabilir ve veri ekleme, silme ve düzenleme işlemlerini yapabilirsiniz. Ayrıca sorgular oluşturabilir, MySQL'le tablo ithalatı ve ihracatı yapabilir, formlar ve raporlar, vs. oluşturabilirsiniz.

İpuçları:

  • Tablolarınızı Access'te oluşturabilir, bunları MySQL'e ihraç edebilir ve onları gerisin geriye ilintileyebilirsiniz. Bu işlem, tablo oluşturmayı hızlandırır.
  • Tablolarınızı Access'te oluştururken, yazma erişimine sahip olmak için bir birincil anahtar oluşturmalısınız. Tabloyu ilintilemeden önce MySQL'de de bir birincil anahtar oluşturmayı unutmayın.
  • MySQL'deki bir tabloda değişiklik yaparsanız, Access'teki ile yeniden ilintilemelisiniz. Araçlar>eklenti>ilintili tablo yöneticisi'ne gidin, ODBC DSN'nize geçin ve tabloyu seçip yeniden ilintileyin. İsterseniz, dsn kaynağınızı oradan taşıyabilirsiniz, yapacağınız tek şey Tamam'a tıklamadan önce yeni konum için daima istek yap onay kutusunu işaretlemek olacaktır.

10 yıldan beridir kullandığım MySQL eklentisini (ext/mysql) kullanmaktan neden vazgeçecekmişim? Kullanımı önerilmiyor mu? Yerine ne kullanacağım? Göçü nasıl gerçekleştireceğim?

Bir MySQL API'si seçmek bölümünde açıklandığı gibi üç MySQL eklentisi vardır. Eski API kullanılmamalıdır, PHP 5.5.0 itibariyle kullanımı önerilmemekte olup PHP 7.0.0 itibariyle PECL'ye taşınmıştır. Yeni kodların mutlaka mysqli veya PDO_MySQL ile yazılmasını teşvik ediyoruz.

Göç betikleri henüz hazır değilse de mysqli API hem yordamsal hem de nesne yönelimli API içermekte olup yordamsal sürümü ext/mysql'e benzemektedir.

Eklentileri karışık kullanmak mümkün değildir. Bu bakımdan, örneğin, bir mysqli bağlantısını PDO_MySQL veya ext/mysql'e aktarmak işe yaramayacaktır.

Neden şöyle bir hata alıyorum?: "Warning: 0 is not a MySQL result index in <file> on line <x>" veya "Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in <file> on line <x>"?

0 değerli bir sonuç belirtecini kullanmaya çalışıyorsunuzdur. Buradaki sıfır, sorgunuzun bir şekilde başarısız olduğu anlamına gelir. Dönen sonuç belirtecini kullanmaya çalışmadan önce, sorguyu gönderdikten sonra oluşan hataları incelemeniz gerekir. Bunun gerektiği gibi yapıldığı bir kod şöyle olurdu:

<?php

$result 
mysql_query("SELECT * FROM tables_priv");
if (!
$result) {
    echo 
mysql_error();
    exit;
}
?>
veya
<?php

$result 
mysql_query("SELECT * FROM tables_priv")
    or die(
"Kötü sorgu: " mysql_error());
?>