PHP'nin en güçlü özelliklerinden biri HTML formlarına yaklaşım biçimidir. Bilinmesi gereken ilk önemli durum, form içindeki tüm elemanların PHP tarafından özdevinimli olarak kullanılabilir olacağıdır. PHP ile formların kullanımı ve daha ayrıntılı bilgi için Dış kaynaklı değişkenler bölümünü okuyabilirsiniz. Örnek bir HTML formu:
Örnek 1 - Örnek bir HTML formu
<form action="action.php" method="post"> <p>İsminiz: <input type="text" name="isim" /></p> <p>Yaşınız: <input type="text" name="yaş" /></p> <p><input type="submit" /></p> </form>
Bu formda özel hiçbir şey yoktur. Hiçbir özel etiket içermeyen düz bir HTML formudur. Kullanıcı formu doldurup gönder tuşuna bastığında, action.php sayfası çağrılır. Bu dosyaya aşağıdakileri yazabiliriz:
Örnek 2 - Formdan veri yazdırmak
Merhaba <?php echo htmlspecialchars($_POST['isim']); ?>.
Siz <?php echo (int)$_POST['yaş']; ?> yaşındasınız.
Bu betikten elde edilecek örnek çıktı:
Merhaba Ahmet. Siz 22 yaşındasınız.
htmlspecialchars() ve (int) kısımları harcinde yapılan iş oldukça açık. htmlspecialchars() işlevi HTML'ye özel karakterlerin doğru şekilde kodlandığından emin olunmasını sağlar, dolayısıyla başkaları sayfanıza dışardan HTML etiketleri veya Javascript yerleştiremez. Yaş alanınında ise değerin bir tamsayı olması gerektiğini bildiğimiz için değeri integer türüne dönüştürmekle özdevinimli olarak bu alana girilmesi olası başı boş karakterlerden de kurtulmuş olduk. Ayrıca, bunun PHP'de sizin yerinize özdevinimli olarak yapılmasını sağlamak için süzgeç eklentisini de kullanabilirdiniz. $_POST['isim'] değişkeni ve $_POST['yaş'] değişkenleri sizin yerinize PHP tarafından özdevinimli olarak oluşturulur. Daha önce $_SERVER süper küresel değişkenini kullanmıştık, yukarıda ise tüm POST verisini içeren $_POST süper küresel değişkenini tanımış olduk. Formumuz için tanımlı yöntemin POST oluşuna dikkat edin. GET yöntemini kullanmış olsaydık, form bilgilerimiz $_GET süper küresel değişkenine atanmış olacaktı. Bunların haricinde, istemciden gelen verinin hangi kaynaktan geldiği sizin için önemli değilse $_REQUEST süper küreselini de kullanabilirdiniz. Bu değişken GET, POST ve COOKIE verilerinin birleşiminden oluşur.
PHP içinde XForms öğelerini de kullanabilirsiniz, ancak başlangıç aşamasında çok iyi desteklenen HTML formları sizin işinizi görecektir. XForms ile çalışmak yeni başlayanlar için uygun olmasa da, ilginizi çekebilir. XForms ile çalışmak belgesinde bu konu ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.